Effortspreiding

 

Effortspreiding, wat is dat? Laat ik aan de hand van volgend voorbeeld dat proberen duidelijk te maken: Ik wilde laatst als ongetalenteerd breister mijn dochter helpen met haar breiwerkje. Ze wilde een sjaal breien voor haar oudere zus. Om het haar eerst voor te doen wilde ik twee rijen insteken en overhalen. Ik moest goed nadenken, maar het lukte aardig. Het kostte ook geen fysieke kracht; de wol is licht en een breinaald weegt ook niets. Toch voelde ik mijn schouders trekken. En niet zo’n klein beetje ook! Oh, ik zat gewoon met opgetrokken schouders een eigenlijk heel simpel werkje te doen. Nou dat is effortspreiding. Probeer maar eens je vinger en je duim op elkaar te drukken op je aller aller hardst. Je merkt dan een deel van je arm zich geroepen voelt om ‘mee te helpen’.

Je kent het beeld wel: zoevende schaatsers over het ijs, een homogene groep ogenschijnlijk moeiteloos baantjes rijden. En dan de 17-jarige jongen die ze probeert bij te houden. Hij komt een aardig eind met zijn snelheid maar je ziet aan de chaotische bewegingen (oa zwaaiende armen) dat hij aan het zwoegen is. Hij gebruikt, bij gebrek aan techniek, allerlei spieren die hij niet nodig heeft. Vaak zien de omstanders het wel, al kunnen ze vaak niet duiden waaraan ze het zien, maar de persoon zelf heeft het vaak niet door.

 

Dit zie je bij alles dat oefening vergt. Zo ook bij het zingen. Effortspreiding zie je vooral als je ergens (nog) niet erg in getraind bent, maar ook aanleg speelt een belangrijke rol. Om dat laatste aan te tonen heb ik een leuk filmpje voor je om eens te bekijken. Het is een docuutje over een topdrummer (Michael Mangini) die met een highspeedcamera wordt gefilmd. Nou gaat het de makers er grotendeels om te laten zien dat de onderdelen (van zijn drumstel) die hij raakt blijken te vervormen als je dat langzaam afspeelt. Maar voordat ze komen tot deze climax laten ze de effortspreiding van deze drummer, althans het ontbreken ervan, ervan zien. Enjoy!

 

Youtubefilmpje: highspeed drummer Michael Mangini met high speed camera. Bij 3:00 min hebben ze het over ‘tiny muscles and big muscles and looseness’

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply